Golda Rosfeber
Perustiedot
Nimi: Golda Rosfeber Syntymäaika: 15.5.2010 (15v) - 4v 15.5.2012
Rotu: shetlanninponi Rekisterinumero: VH11-017-0234
Sukupuoli: tamma Ikääntyminen: ikääntyy satunnaisesti
Säkäkorkeus: 92cm Kasvattaja: Catharina
Väri: ruunikko Omistaja: EmmiN., VRL-03385
Painotuslaji: yleispainotteinen Koulutustaso: Helppo A, 60cm

Klass-I

virtuaalihevonen - a sim-game horse

c. Emmi Nieminen

Kuvan on ottanut Emmi Nieminen

Fellu on lapsenmielinen ponitamma, joka nauttii kurittomuudesta ja energisistä purkauksista. Yleensä käsiteltäessä tamma on rento ja suloinen tapaus, mutta ratsastaessa tammaa ei pidättele sitten mikään. Sille ominaisia ovatkin mm. tarhassa riehuminen, pukkikohtaukset kentällä, leikkisä näykkiminen ja tarhakavereiden ärsyttäminen. Ponimaisen villistä luonteestaan huolimatta Fellun kanssa on yleensä ihan mukavaa, eikä se koskaan yritä käydä niskanpäälle tai heittäydy jääräpäiseksi kovanaamaksi.

Taluttaessa Fellu on yleensä melko hääräilijä. Se ei tunnu katsovan ollenkaan mihin jalkansa laittaa, vaan saattaa useinkin astua taluttajan varpaille. Pääasiassa tamma vain haahuilee ympäriinsä, pomppii välillä kuin mikäkin pupujussi ja saattaa jopa kavahdella pystyyn. Mehukkaat puskat ja ruohomättäät eivät kuitenkaan Fellua pahemmin kiinnosta. Tai no kyllä se kesällä tykkää mussutella luvan kanssa tallin reunuksilta ruohoa, mutta ilman lupaa se ei sinne änge. Tarhassa Fellu on aika riiviö. Se tykkää ärsyttää muita poneja näykkimällä ja yrittää haastaa leikillään riitaa potkimalla. Erityisesti Fellu on loistavaa seuraa 2-3 vuotiaille varsoille, jotka ovat yhtä energisiä ja leikkisiä kuin poni itse. Fellun voi myös usein nähdä laukkailemassa innoissaan pitkin tarhaa, samalla päätä viskoen ja riemukkaasti pukitellen.

Hoitaessa vastassasi on pirtsakka ponitamma, joka jo heti aluksi yrittää näykkäistä leikkisästi. Fellun hampaita kannattaa varova - vaikka se ei kovaa näykkäisekään, saattaa vahingossa takalistoon jäädä kipeä mustelma. Pahaa tämä neitokainen ei kuitenkaan tarkoita. Fellu on hoitaessa melko eloisa, joten kiinni se ehkä kannattaa sitoa. Muutoin tamman perässä saa hieman juosta ja pyöriä. Harjaamisesta poni nauttii tiettyyn pisteeseen saakka. Puolen tunnin harjaus-sessiot eivät Fellun mieleen ole, mutta hetken kestävä hemmottelu tuokio saa sen kuitenkin rentoutumaan. Jalat tamma nostaa heti käskystä kun niin pyytää, mutta jalkojaan poni ei kauaa jaksa ylhäällä pitää. Fellun kanssa joutuukin kestämään pientä jalkojen nyppimistä, mutta hieman tammalle karjaisemalla sen saa tottelemaan paremmin. Satulan tai suitsien kanssa ei ole ongelmia niin kauan, kuin Fellu seisoo karsinassa kiinni laitettuna. Jos poni on irrallaan, se karttelee satulaa ja suitsia niin kauan, kunnes sen on pakko luovuttaa suosiolla.

Ratsastaessa tamman selkään ei ihan jokainen voi mennä. Se tarvitsee kokenutta kättä ja paljon komennusta. Lisäksi ratsastajalla tulisi olla hyvä tasapaino! Jo selkään mennessä poni kiertelee ja kaartelee, eikä meinaa millään pysyä aloillaan. Kun selkään sitten pääsee aloittaa Fellu tunnin heti pienellä pukkilaukka kohtauksella tai muunlaisella riehumiskohtauksella. Tamma onkin ottanut tavaksi pään viskomisen sekä kuolaimelle painamisen. Fellu olisikin hyvä saada hommiin heti alusta, jotta ratsastus-suorituksesta tulisi edes jotain. Kouluratsastuksessa poni ei jaksaisi millään keskittyä, mutta Fellu on kuitenkin kaikesta huolimatta tässä lajissa erittäin hyvä. Se taipuu loistavasti ja käyttää koko kehoaan, sekä liikkuu sulavasti kentällä. Tamma kuitenkin helposti lintsaa koululiikkeissä tai kulmissa, joten ratsastajan tulee koko ajan olla tarkkaavaisena. Esteillä puolestaan vauhtia löytyy hieman liikaakin. Jos ratsastaja ei osaa hoitaa hommiaan, juoksee Fellu vain esteiden läpi eikä edes jaksa yrittää. Siksi se tarvitseekin runsaasti kannustusta. Esimerkiksi ennen estettä tammalle on annettava runsaasti kehotuspohkeita, vaikka vauhti olisikin jo riittävä. Näin tamma ymmärtää, että sen on nyt oikeasti hypättävä eikä vain meinata. Lisäksi ohjastuntuman tulee aina olla hyvä, tai muutoin Fellu luulee itse määrääväänsä suunnasta.

Kilpailutilanteissa Fellu on hieman jännittäjä. Se ei tykkää kovasta hälinästä ja melusta, se mieluiten varmaan jäisikin kotiin. Tamma kuitenkin rentoutuu yleensä jo heti alkuverryttelyistä, joten kilpailusuorituksessa jännitys ei kovin usein näy. Jos tammalle jää kuitenkin rauhaton olo, se heittäytyy aivan levottomaksi suorituksessaan ja pelleilee entistä enemmän. Näyttelykehissä Fellu on kuitenkin melkoisesti erilaisempi. Siellä se nauttii ympärillä pörräävistä hevosista ja ihmisistä. Se tykkääkin esitellä itseään kehässä ja yleensä seisookin hyvässä ryhdissä tuomariston edessä. Toisaalta päivän lopussa tamma on usein lopussa, eikä se jaksakaan montaa päivää putkeen kilpailla.

Sukuselvitys
i. Segrare
evm, tummanrautias, 99cm
ii. Benjamin
evm, musta, 100cm
iii. Billyard
evm, musta, 100cm
iie. Finette
evm, rautias, 108cm
ie. Christel
evm, tummanrautias, 91cm
iei. Emil SWE
evm, tummanrautias, 94cm
iee. Carolie JS evm, ruunikko, 99cm
e. Golda Blomma
evm, tummanrautias, 99cm
ei. Tidning
evm, rautias, 102cm
eii. Fallow
evm, rautiaanpäistärikkö, 100cm
eie. Maybeline
evm, rautias, 105cm
ee. Solöga
evm, vaaleanrautias, 100cm
eei. Ice Gregor evm, kimo, 100cm
eee. Pepillion evm, rautias

Isä Segrare , väriltään tummanrautias 99 cm korkea oripoika, syntyi Tanskalaiseen shetlanninponi siittolaan vuonna 1990. Varsan tulevaisuus oli lupaava, sillä se oli jo ennen syntymäänsä myyty Ruotsalaiseen shetlanninponisiittolaan, Hjoleniin. Segrarestä kasvoi komea ja lihaksikas herra, jota ryhdyttiin kouluttamaan kouluratsuksi. Oria ratsasti tallin oppipoika, Sven Ulson, jonka kanssa Segrares loisti Helppo B ja lopulta Helppo A radoillakin. Segrare kilpaili kolme kautta, jonka jälkeen sen kanssa ryhdyttiin siitoshommiin. Lopulta ori kantakirjattiin II palkinnolle. Orilta löytyy kannasta tällä hetkellä jopa 75 jälkeläistä, joista suurin osa on tammoja. Segrare viettää tällä hetkellä eläkettä laiduntaen Hjolenin pihapiirissä.

ii. Benjamin oli Ruotsalainen kantakirja ori, joka kuitenkin toimi jalostusorina myös Tanskan ja Suomen puolella. Benjamin kantakirjattiin Ruotsissa II palkinnolla viisi vuotiaana. Tämän jälkeen orin kanssa käytiin uusimassa jalostuslupa aina tietyin väliajoin. Herran kanssa astuttiinkin tammoja jopa 14 vuotiaaksi saakka, jonka jälkeen Benjamin loukkaantui vakavasti ja se piti jättää eläkkeelle. 18 vuotiaana ori oli niin pahassa kunnossa, että se piti päästää lepäämään vihreimmille laitumille. Benjamin toimi koko elämänsä aikana pääasiassa siis vain jalostuskäytössä, satunnaisesti se kilpaili koulu- ja estekilpailuissa, tuloksetta.

iii. Billyard oli valjakkopainotteinen kaunis shetlanninponiori, jonka kanssa kilpailtiin valjakkoajon lisäksi myös näyttelyitä. "Billy" syntyi brittiläisessä siittolassa, josta se myytiin 10 vuotiaana Ruotsiin siittolaan jalostuskäyttöön. Ori oli väriltään musta ja säkäkorkeudeltaan 100 senttimetriä korkea. Billy on voittanut yli 20 valjakkoajokilpailua ja sijoittunut useissa. Näyttelyissä se on palkittu II ja III palkinnoilla, lopulta 12 vuotiaana ori kantakirjattiin III palkinnolle. Billy lopetettiin 27 vuotiaana vanhuuden tuomien vaivojen vuoksi.

iie. Finette oli ruotsalaisessa ratsastuskoulussa tuntiponina 20 vuotta, jonka jälkeen se jäi eläkkeelle. Tamman on kasvattanut laadukas ruotsalainen kasvattaja, josta se myytiin ratsastuskoulukäyttöön. Tammasta ei ollut kilpa- tai näyttelyponiksi, sillä se oli korkeudeltaan 108cm eli sentin ylikorkea. Ponilla teetettiin kuitenkin yksi varsa laadukkaalla orilla. Tästä syntyikin hieno jalostusori, Benjamin. Finette menehtyi kaasuähkyyn 22 vuotiaana.

ie. Christel oli syntyperäisiltään Brittiläinen poni, joka kuitenkin myytiin Tanskaan Hjolenin shetlanninponisiittolaan. Tamma siirrettiin uuteen asuinpaikkaansa jo kaksi vuotiaana. Kotiutumisen jälkeen tamman kanssa alettiin harjoittelemaan näyttelyn perusteita, sekä käytiin harjoittelemassa taitoja erilaisissa Mach Showeissa. Myöhemmin aikuisiässä tamma siirrettiin rotunäyttelyihin, missä se onkin palkittu useilla I ja II palkinnoilla. Christelin elämään kuului pääasiassa näyttelyiden kiertäminen sekä siitostammana toimiminen. Tammalta löytyy kannasta kolme tammajälkeläistä sekä kaksi orijälkeläistä. Tamma lopetettiin 19 vuotiaana, kun sille ei ollut enää käyttöä eikä tilaa tallissa.

iei. Emil SWE oli tummanrautias shetlanninponi Ruotsista. Emilin kanssa kilpailtiin huippua raviuraa, sillä oli kova ennätys ja useita voittoja sekä sijoituksia. Voittosummakin oli todella suuri. Ori kantakirjattiin viisivuotiaana Ruotsissa II palkinnolla. Emil pääsi myös astumis puuhiin ja tammat varsoivat sille yhteensä 29 jälkeläistä. Emil jouduttiin lopettamaan 14 vuotiaana jalkavaivojen vuoksi.

iee. Carolie JS

Emä Golda Blomma on vuonna 1993 syntynyt tummanrautias ponitamma. Blomma on siis jo 17 vuotias tammamamma, mutta on vielä kuitenkin hyvässä kunnossa ja toimiikin Suomessa toistaiseksi jalostustoimissa. Tamma syntyi Ruotsalaisessa Ytgårdin siittolassa, mutta myytiin 6 vuotiaana Suomeen siitos, koulu ja näyttelykäyttöön. Aikaisemmin tamma toimi kolme vuotta Ruostissa ravurina, mutta huonolla menestyksellä. Ratsuna Blomma oli aivan eri sarjaa kuin ravipuolella. Sen kanssa kilpailtiin Helppo C luokissa ja tamma voittikin useita kilpailuita. Näyttelykehissä menestys oli ihan mukavaa, II ja III palkintoja pääasiassa. Blommalta löytyy tällä hetkellä 3 jälkeläistä.

ei. Tidning oli keskinkertainen ruotsalainen ravuriori. Ponin raviuran vuoksi mm. sen jälkeläinen Golda Blomma tungettiin ravikäyttöön, vaikka sillä ei kykyjä sinne ollutkaan. Tidning on juossut useissa kymmenissä ravikilpailuissa ja voittosumma on 20 150 kruunua. Upeista ravikyvyistään huolimatta ori ei periyttänyt melkein yhdellekään jälkeläiselle lahjojaan. Ainoastaan yksi ori juoksi lähes isänsä tasoisesti ja oli siitoskäytössä - muut orit joko ruunattiin tai pidettiin harrastekäytössä. Tammajälkeläiset puolestaan ovat olleet myös melko paljolti harrastekäytössä, mutta muutamasta tuli oikein hienoja jalostushevosia. Tidningillä on jälkeläisiä yhteensä 21 kappaletta. Ori menehtyi vanhuuden vaivojen vuoksi 23 vuoden iässä.

ee. Solöga oli ihan perushienu vaaleanrautias shetlanninponitamma. Säkää neidiltä löytyi 100 cm, merkkinä oli pieni söpö tähti päässä. Koska shetlanninponeilla päämerkit ovat melko harvinaisia, oli Solögan tähti monien ihmiste ihmetyksen ja ihailun kohteena. Tamman kanssa kierreltiin näyttelykehiä melko voitokkaasti. Se palkittiin usein I ja II palkinnoilla. Lopulta tamma kantakirjattiin II palkinnolla. Näyttelyiden lisäksi ponilla kilpailtiin myös pienissä este- ja koulukilpailuissa. Tämä neiti oli kaikinpuolin hieno tamma.

Jälkeläiset


she-o. Casimir v. Hardell KRJ-I, KTK-III (s. 10.08.2011) Om. Wyat Shetlands
she-t. Faytrian Hardell (s. 26.03.2012) Om. Sointuva
she-t. Härdellin Hulina (s. 01.12.2015) Om. EmmiN. VRL-03385Kisakalenteri
KRJ - kouluratsastus sijoituksia 44 kpl
01. 05.04.2011 KRJ Derby Racing Team, Helppo A - 5 / 50
02. 08.04.2011 KRJ Derby Racing Team, Helppo A - 2 / 50
03. 09.04.2011 KRJ Derby Racing Team, Helppo A - 2 / 50
04. 21.04.2011 KRJ Fiktio, Helppo A - 7 / 50
05. 12.04.2011 KRJ Härdelli, Helppo B - 3 / 40
06. 25.04.2011 KRJ Härdelli, Helppo A - 1 / 50
07. 25.04.2011 KRJ Härdelli, Helppo A - 6 / 50
08. 04.05.2011 KRJ Fiktio, Helppo A - 4 / 50
09. 05.05.2011 KRJ Fiktio, Helppo A - 6 / 50
10. 23.04.2011 KRJ Crash Ponies, Helppo A - 4 / 60
11. 27.04.2011 KRJ Crash Ponies, Helppo A - 5 / 60
12. 15.05.2011 KRJ Riiviöt, Helppo A - 5 / 40
13. 16.05.2011 KRJ Riiviöt, Helppo A - 2 / 40
14. 16.05.2011 KRJ Riiviöt, Helppo A - 3 / 40
15. 28.04.2011 KRJ Haavelaakso, Helppo A - 6 / 40
16. 05.05.2011 KRJ Derbyn Suomalaiset, Helppo A - 2 / 40
17. 26.06.2011 KRJ C Warmbloods, Helppo A - 5 / 40
18. 20.06.2011 KRJ Härdelli, Helppo A - 6 / 50
19. 20.06.2011 KRJ Härdelli, Helppo A - 3 / 50
20. 24.06.2011 KRJ Härdelli, Helppo A - 4 / 50
21. 24.06.2011 KRJ Härdelli, Helppo A - 4 / 50
22. 17.07.2011 KRJ Fiktio, Helppo A - 7 / 50
23. 01.07.2011 KRJ Mabel tommyknockers, Helppo A - 5 / 40
24. 02.07.2011 KRJ Mabel tommyknockers, Helppo A - 5 / 40
25. 03.07.2011 KRJ Mabel tommyknockers, Helppo A - 5 / 40
26. 04.07.2011 KRJ Mabel tommyknockers, Helppo A - 5 / 40
27. 05.07.2011 KRJ Mabel tommyknockers, Helppo A - 5 / 40
28. 16.07.2011 KRJ Cecam Shetlands, Helppo B - 4 / 40
29. 17.07.2011 KRJ Cecam Shetlands, Helppo B - 2 / 40
30. 27.06.2011 KRJ BR Team, Helppo A - 5 / 40
31. 14.07.2011 KRJ Mabel tommyknockers, Helppo A - 6 / 40
32. 22.07.2011 KRJ Cecam Shetlands, Helppo B - 1 / 40
33. 25.07.2011 KRJ Mabel tommyknockers, Helppo A - 2 / 40
34. 14.07.2011 KRJ Aavan Suomenhevoset, Helppo A - 3 / 50
35. 29.07.2011 KRJ Hengenvaara, Helppo A - 5 / 50
36. 29.07.2011 KRJ Hiprakka, Helppo A - 10 / 100
37. 02.09.2011 KRJ Rohmula, Helppo A - 2 / 60
38. 27.08.2011 KRJ Västerby, Helppo A - 5 / 50
39. 31.08.2011 KRJ Västerby, Helppo A - 3 / 50
40. 20.08.2011 KRJ Stal Lycan, Helppo A - 6 / 100
41. 22.08.2011 KRJ Stal Lycan, Helppo A - 4 / 100
42. 14.09.2011 KRJ Mörkövaara, Helppo A - 2 / 40
43. 15.09.2011 KRJ Mörkövaara, Helppo A - 3 / 40
44. 11.09.2011 KRJ Cecam Shetlands, Helppo B - 4 / 40

ERJ - esteratsastus sijoituksia 1 kpl
01. 24.06.2011 ERJ Cecam Shetlands, 60cm - 6 / 40
Golda Rosfeber
Shetlandsponny, sto

Ras- och könstyp 9/10 p.
Huvud, hals, bål 9/10 p.
Extremiteter och rörelsernas korrekthet 7/10 p.
Rörelsemekanik i skritt 7/10 p.
Rörelsemekanik i trav 7/10 p.

Klass I ~ 39/50 p.
Domare: Noma, SISF´s Bedömningsstation
Päiväkirja ja valmennukset

11.2.2012 Puomityöskentelyä (c Miltsu) (päiväkirjamerkintä)
Näin hieman leudompana talvipäivänä oli varsin hyvä purkaa Fellulle kertynyttä ylimääräistä energiaa. Päätinkin ottaa ponin kanssa tänään puomityöskentelyä. Jo ennen Fellun selkään nousemista, saatoin huomata ponin olevan varsin energinen. Selkään noustessani tamma hädin tuskin malttoi pysyä paikallaan. Alkuverryttelyssä Fellu ravasi vielä varsin nöyränä reippaan puoleista ja siistiä ravia. Ohjatessani Fellun ensimmäisille puomisarjoille, poni riemastui aivan täysin. Se rynnisti täyttä laukkaa puomeille, puomien jälkeen poni heitti näyttävän pukkisarjan jossa kuitenkin pysyin kyydissä. Ponitamman rauhoituttua, ohjasin sitä uudelleen puomeille, osaten varautua älyttömiin rynnistyksiin. Ravipuomien ylittäminen eri tahdeissa sujui Fellulta varsin mukavasti, muutamia kertoja lukuun ottamatta. Puomeille laukatessa Fellu yritti jatkuvasti vain lisätä ja lisätä vauhtiaan. Jonkin aikaa sainkin taistella tamman kanssa, kuka määräsi vauhdin. Loppua kohti puomien ylitse laukkaaminenkin alkoi sujua. Lopuksi siirryin Fellun kanssa maneesista kentälle, jossa ravailin vielä reippaan puoleisesti ponin kanssa. Lumihangista huolimatta ponitamma tuntui nauttivan hangessa tarpomisesta varsin paljon. Loppukävelyjen jälkeen Fellu pääsi talliin, jossa riisuin tamman varusteista ja loimitin sen tarhaan menoa varten.

6.2.2012 Kouluvalmennus - valmentajana aavistus.
Tapasin hurjan osaavan shetlanninponitamman Fellun EmmiN:n luona. Emmi kertoi, että Fellu on ratsastaessa lähes ylienerginen, minkä kyllä uskoin heti, kun näin heidät lämmittelemässä. Fellu haki laukkaa kevyessä ravissa, ja kipitti hirmuista kyytiä. Se kuulemma painaa hurjasti ohjalle, joten päätimme aloittaa työskentelyn tamman kanssa tasapainon löytymiseksi. Aloitimme pienellä ympyrällä, pyysin Emmiä ratsastamaan tammaa mahdollisimman paljon pohkeella. Käden, varsinkin ulkokäden, tulee pysyä vakaana. Jos poni painaa ohjalle, se ei työskentele riittävästi takaosallaan. Pyysin Emmiä ratsastamaan avotaivutuksen alkeita ympyrällä niin, että poni siirtää takaosaansa ulospäin ja samalla asetus on sisälle. Aina, kun poni painaa ohjalle, pyydetään takaosaa ulos. Sitten vaihdoimme harjoituksen toisinpäin, ympyrällä siirrettiin takaosaa sisällepäin ja asetus oli ulos. Tämä oli ratsastajalle hieman hankalampaa, mutta Fellu alkoi kantamaan itsensä ylempänä ja rentoutui huomattavasti. Tällaiselle energiselle ponille tulee antaa runsaasti tekemistä. Sitä ei pidä jättää yksin, vaan sille tulee kaiken aikaa antaa tehtäviä, jotta sen keskittyminen ei herpaannu.