Mayhem Endless Thriller
Perustiedot
Nimi: Mayhem Endless Thriller Syntymäaika: 24.12.2015 (0v) - 1v 30.12.2016 - 4v 24.01.2016
Rotu: shetlanninponi Rekisterinumero:
Sukupuoli: tamma Ikääntyminen: ikääntyy satunnaisesti
Säkäkorkeus: 98cm Kasvattaja: EmmiN. VRL-03385
Väri: musta Omistaja: EmmiN. VRL-03385
Painotuslaji: yleispainotteinen Koulutustaso: Helppo B, 70cm, vaativa

virtuaalihevonen - a sim-game horse

c. Emmi Nieminen

Kuvan on ottanut Emmi Nieminen

Nelli oli meidän oma täydellinen joululahja. Tamma syntyi jouluaattona kauniiseen lumiseen aamuun. Piskuinen Nelli oli aluksi hirvittävän ujo. Se juoksi emänsä taakse piiloon vilkuilemaan minua, eikä se antanut koskea itseensä. Pikkuhiljaa kasvaessaan Nelli rohkaistui. Kahdeksan kuukautisena pikkuneitinä ponissa oli jo valtavasti luonnetta. Se paini täysillä muiden samanvuotisten varsojen kanssa pihatossa ja oli erittäin tarkka omista ruuistaan. Minuakin kohtaan se osasi välillä olla oikein todella jäärä. Taluttaessa poni saattoi heittää yhtäkkiä liinat kiinni, eikä suostunut kävelemään enää eteenpäin. Ainoa suunta oli taaksepäin peruuttaen ja pystyyn. Nämä itsepäiset piirteet ovat Nellille melko hyvin jääneet. Kesällä on omat ongelmansa, kun tamma taluttaessa änkeää väkisin syömään vehreille paikoille. Talvella Nelli on karkailun maailman mestari, usein ponin löytää rehuvarastosta heinäpaalilta.

Taluttaessa Nelli on muutenkin kuin vihreälle halutessaan melkoinen jyrä. Kun se haluaa karata, niin se todellakin karkaa. Poni heittää päänsä sivulle kaakkoon, heittää pyllynsä kohti taluttajaa ja jyrää itsensä vapauteen. Tätä sattuu esimerkiksi maastossa, kun poni kyllästyy eteenpäin tepsuttamiseen ja päättää lähteä takaisin kotiin. Nelliä onkin pakko taluttaa aina tallin pihapiirin ulkopuolella suitset päässä, se estää edes hieman ponia karkaamasta. Välillä se onnistuu kuitenkin suitsista huolimatta. Pihatosta ponia saa metsästää välillä useita kymmeniä minuutteja, sillä Nelli ei todellakaan halua töihin. Herkuilla sitä saa houkuteltua, mutta jos se hokaa kiinni otto aikeet, ei enää edes kaurakeppo auta ponin kiinnisaamisessa. Kun tamman sitten loppuviimein saa talliin tilanne rauhoittuu. Nelli seisoo aina todella hyvin aloillaan, eikä sählää mitään omiaan. Ainoa mistä poni ei pidä on vatsan alta harjaaminen, silloin se yrittää näykkiä. Kun narut vain ovat tarpeeksi kireällä, ei poni ylety ottamaan hampaillaan kiinni. Kaviot nousevat nätisti ja myös pysyvät ylhäällä. Satulavyötä kiristäessä Nellin ilme menee mutrulle ja se saattaa yrittää näykkiä. Kuolaimet poni ottaa kauniisti kädestä ja suitset saa laittaa ihan rauhassa korvien ylitse. Kengittäjä ei ole koskaan Nellistä sanonut pahaa sanaa, vaikka monesti shetlanninponit käyvät pienen kokonsa vuoksi kengittäjien selän päälle. Nelli ei kuitenkaan valuta salakavalasti painoaan kengittäjien harteille, eikä se nypi jalkojaan tai muutenkaan pyöri. Raspaukseen tamma täytyy rauhoittaa, muuten se kyllä antaa eläinlääkärin tutkia itsensä kiukuttelematta.

Ratsuna Nelli osaa myöskin olla itsepäinen sille tuulelle sattuessaan, mutta onneksi niitä päiviä on harvassa. Yleensä Nelli kuuntelee vallan mallikkaasti mitä siltä pyydetään ja suorittaa ne mukisematta. Poni rakastaa yli kaiken kehuja, siitä oikein huomaa kun se antaa koko ajan vain enemmän ja enemmän itsestään kehujen jälkeen. Tamma kuitenkin inhoaa sitä jos sen suuhun jää vetämään, käyttää liian kovin apuja tai pamauttelee raipan kanssa. Raipaniskusta poni heittää heti vastalauseeksi pukkipystyynnousu shown, ja liian kovista pohkeista saattaa myös pukittaa. Jos tamman suuhun jää hiukankin roikkumaan, se nousee pystyyn. Näiden jälkeen Nelli ei tasan tarkkaan kyllä tee mitään, mitä siltä pyydät. Kouluratsuna tamma on osaava, mutta askeliltaan hieman töppötassu. Ei siis mitkään liidokkaat askellajit. Niissä on kuitenkin erittäin tasaista istua, joka helpottaa ratsastajan työtä esimerkiksi harjoitusravissa. Nelli osaa jopa Helppo A tason asiat, tosin se on sille jo todella haastavaa. Tamman kanssa kuitenkin pystyy kilpailemaan sillä tasolla niin halutessaan. Helppo B puolestaan sujuu Nelliltä kuin vettä vaan. Esteitä poni hyppää mielellään, muttei ole mikään vauhtihirmu. Vaikka tamma hyppää varmin ottein, se jää helposti häviölle hitaan ajan takia. Nellin kanssa harrastetaan koulun ja esteiden lisäksi myös valjakkoajoa, meillä on hyvät puitteet kaikkeen harrastamiseen ja Nelli sopii loistavasti monipuoliseen harrastamiseen.

Kilpaponina Nelli on mitä loistavin, sillä sitä ei kiinnosta mikään sen ympärillä. Poni keskittyy vain mukana oleviin ihmisiin, herkkujen saantiin sekä tietysti kilpasuoritukseen. Vieraista poneista Nelli ei oikein välitä, joten sen kanssa täytyy ehdottomasti muistaa turvaväli - muutoin se kyllä esittää mielipiteensä ja potkaisee. Käymme este-, koulu- ja valjakkokisojen lisäksi myös näyttelyissä ja match showeissa. Nelli on hyvärakenteinen poni, mutta miinusta on tullut sen töpöttävistä liikkeistä. Se ei siis ole mikään kunnon showponi, joka voittaa kaikki luokat näyttävyydellään. Nelli on kuitenkin rakelteeltaan nätti ja rotumääritelmän mukainen, joten en nää estettä sen kantakirjaukselle ja tulevalle jalostuskäytölle.Sukuselvitys
i. Tjarko v.d. Zanneshof
YLA1 musta, 101cm
ii. Calvin v.d. Graafkamp
KTK-II, YLA1 musta, 104cm
iii. Castor v.d. Graafkamp
evm musta, 98cm
iie. Cindie v. Maachterlijk
evm mustankimonkirjava, 101cm
ie. Tipsy vom Liliebloom
SHLA-II musta, 101cm
iei. Trophy v.d. Gansweide
evm musta, 100cm
iee. Agatha vom Maldive
evm musta, 97cm
e. Härdellin Madonna
SHLA-II, YLA2 voikko, 94cm
ei. Party Machine 69
SHLA-II, KTK-kelp., voikko, 96cm
eii. Let It Rock
evm
eie. I Made It
evm
ee. Dirty D-Dance
voikko
eei. Just Shake It
evm
eee. Starstruck
evm
i. Tjarko v.d. Zanneshof on Zanneshof Shetlandsin kasvattama ja omistama poni. Ori on väriltään musta ja korkeudeltaan 101cm korkea. Tjarkon kanssa on kilpailtu useita kymmeniä sijoituksia VVJ:n alaisissa valjakkoajokilpailuissa. Lisäksi ori on sijoittunut 22 KRJ:n alaisessa kilpailussa. Poni on kilpaillut valjakkoa vaativalla tasolla ja koulua Helppo C luokissa. Ori on palkittu VVJ:n laatuarvostelussa I palkinnolla 97:llä pisteellä. Jälkeläisiä orilla on yhdeksän, kuusi tammaa ja kolme oria.

ii. Calvin v.d. Graafkamp on myöskin erittäin upea shetlanninponiori, jonka Zanneshof Shetlands omistaa. Calle on komea musta ori, jolta korkeutta löytyy 104 senttimetriä. Poni on tuotu hollannista ja se on syntynyt vuonna 2013. Orilla on 32 VVJ:n alaista sijoitusta noviisi parivaljakko luokista. Lisäksi ori on kilpaillut kouluratsastuksessa ja sijoittunut 29 kertaa KRJ:n alaisissa kilpailuissa. Calle on kantakirjattu II palkinnolle 78 pisteellä ja yleislaatuarvostelussa poni on palkittu ykköspalkinnolla 98:lla pisteellä. Jälkeläisiä orilla on seitsemän, kolme tammaa ja neljä oria.

iii. Castor v.d. Graafkamp on peräisin Hollannista ja maassaan erittäin tunnettu poni. Castor on väriltään musta ja säkäkorkeutta löytyy 98 senttimetriä. Poni on kantakirjattu hyvin pistein, rakenteesta se sai peräti kahta vajaa täydet pisteet. Luonteeltaankin Castor on hyvin tyypillinen rotunsa edustaja. Egoa ei tältä ponilta puutu ja se tarhaileekin kotitallillaan yksinään. 21 vuotias ori viettää tällä hetkellä hyvin ansaittuja eläkepäiviä laiduntaen ja astuen tilan omia tammoja. Casttorilta löytyy jälkeläisiä jopa huimat 88 kappaletta ympäri maailmaa.

iie. Cindie v. Maachterlijk on myös hollantilaista perua, upea mustankimonkirjava 101 senttimetrinen kantakirjatamma. Cindie hyväksyttiin kantakirjaan vasta vanhemmalla iällä lähinnä sen hienojen jälkeläisnäyttöjen perusteella ja saikin hyvät pisteet, vaikkei mikään varsinainen rakennekukkanen ollutkaan. Cindie oli varustettu hyvällä luonteella ja mukavalla ratsastettavuudella. Tammalla on kuusi jälkeläistä, joista kaksi on kantakirjattu. Kaikki tamman jälkeläiset ovat perineet neidin hyvän luonteen.

ie. Tipsy vom Liliebloom on kiertänyt kodista kotiin. Aluksi se tuotiin Hollannista Anetelle, josta se myytiin minulle. Oma aikani ei kuitenkaan riittänyt tähän poniin, sillä oli paljon enemmän annettavaa kuin itselläni sillä hetkellä, keskityin muihin poneihin. Myin orin Zanneshof Shetlandsiin. Tipsy on kuitenkin jo valitettavasti menehtynyt. Tamman kanssa kuitenkin kilpailtiin ahkerasti sen eliniän aikana. Poni on sijoittunut VVJ:n alaisissa kilpailuissa 43 kertaa, joista yhdeksän on voittoja. Lisäksi poni on sijoittunut KRJ:n alaisissa kilpailuissa 17 kertaa. Tipsyllä on viisi jälkeläistä, kolme oria ja kaksi tammaa.

iei. Trophy v.d. Gansweide on metrin korkuinen ori hollantilaisista sukujuurista. Ulkonäöltään poni on varsin komea ja maskuliininen; sillä on paksut, pitkät jouhet, vahva luusto ja ryhdikäs olemus. Trophy on palkittu useaan kertaan maansa arvostetuimmissa rotunäyttelyissä ja saanut peräti kolmena vuonna peräkkäin tittelin "jalostukseen suositellaan". Luonteeltaan oria on kuvailtu levottomaksi ja viriiliksi herraksi, joka on kuitenkin ihan normaalisti käsiteltävissä. Orilla ei ole juuri kilpailtu, mutta tammaehdokkaita on silti riittänyt ja jälkeläisiä orilla on lähemmäs sata.

iee. Agatha vom Maldive oli musta 97 senttimetriä korkea tamma, joka syntyi saksalaisessa siittolassa ja myytiin sieltä yksityiseksi eräälle saksalaisnaiselle. Susan Bauer kilpaili Agathalla parivaljakossa, jossa sillä oli parina naisen toinen musta tamma Odette. Agatha ja Odette olivat loistava parivaljakko, ne toimivat hyvin yhdessä. Tammat sijoittuivat useita kertoja noviisiluokissa ja muutaman kerran jopa vaativalla tasolla. Tamma astutettiin kaksi kertaa ja molemmat varsat myytiin Saksan ulkopuolelle.
e. Härdellin Madonnna on oma kasvattini, jonka pidin itselläni. Madonna on kauniin värinen voikko tamma, joka ei rakenteeltaan kuitenkaan ole mikään siro ja kaunis vaan enemmänkin aikamoinen mörssäri. Tamman kanssa on kilpailtu kouluratsastuksessa Helppo B ja Helppo A tasolla. Se on sijoittunut 23 kertaa, mutta sen kanssa kilpaillaan edelleenkin. Donna on palkittu yleislaatuarvostelussa kakkospalkinnolla ja shetlanninponilaatuarvostelussa kakkosella myöskin. Ponilla on tällä hetkellä kaksi tammavarsaa.

ei. Party Machine 69 on ehdottomasti kantaorini, jonka kanssa on touhuttu paljon. Masi on voikko 96 senttinen komea shetlanninponiori. Sen kanssa on kilpailtu monipuolisesti eri lajeissa. Ponilla on tällä hetkellä 15 KRJ:n alaista sijoitusta, 15 villiä koulusijoitusta, yksi sijoitus villeistä estekilpailuista, yksi sijoitus VVJ:n alaisista kilpailuista ja yksi sijoitus KERJ:n alaisista kilpailuista. Lisäksi orin kanssa on kierrelty näyttelyitä. Sillä on yksi irtoSERT, jonka ansiosta se on kantakirjakelpoinen ja viedään myöhemmin kantakirjattavaksi. Masi on ollut myös BIS5 mätsäreissä ja palkittu rotunäyttelyissä I palkinnolla. Jälkeläisiä orilla on tällä hetkellä viisi.

eii. Let It Rock on upea brittiläinen jalostusori. Rock on tunnettu muunmuassa sen loistavista ominaisuuksistaan, jonka periytyminen varsoille on ollut loistavaa. Luonteeltaan herttainen oripoika on kilpapuolella menestynyt pääasiassa näyttelykehissä sekä valjakkoajon parissa. Rock onkin tunnetty valjakkoajon piireissä, useita voittoja ja sijoituksia löytyy. Itse poni on vieläkin kilpakäytössä, mutta lomailee toistaiseksi astumalla satunnaisesti tammoja. Vuonna 2008 Rock kantakirjattiin kantakirjatilaisuudessa jopa parhaalla I palkinnolla! Ei mikään ihme olekaan, että naiset eivät tätä pojua karttele.

eie. I Made It toimii pääasiassa koulukäytössä, mutta on rakenteensa puolesta oiva hevonen myös näyttelykehien puolelle (johon tamma ei kuitenkaan ole päässyt vielä osalliseksi). I Made It on loistava koulupuolen shetikka, jolta löytyy potentiaalia Helppo B tasolle saakka. Made on ikänsä puolesta (9 vuotias) erittäin nuori, joten kilpakentillä sitä ei vielä hirveästi ole näkynyt. Lisäksi tamma on viettänyt 3 mammalomaa, joka on vienyt paljolti treeniaikaa. Made on siis 3 orivarsan emä, jotka ovat kaikki samasta orista (Let It Rock). Made onkin brittiläinen tamma ja asustaa samassa siittolassa kuin varsojen isä, Rock. Madea on kuvailtu luonteeltaan loistavaksi tammaksi, joka kuitenkin viihtyy parhaiten omissa oloissaan.

ee. Dirty D-Dance:n toin suomeen Härdelliin jalostustammaksi. Ponin kanssa kilpailtiin pienimuotoisesti kouluratsastusta ja valjakkoajoa. Teetin sen kanssa myös muutaman varsan. Tallin poniporukan ollessa valtava päätin luopua poneistani ja myin Assin toisaalle uuteen kotiin, mutta sen sivut valitettavasti katosivat. Muistosivut ovat kuitenkin tulossa. Assi oli väriltään kaunis voikko.

eei. Just Shake It

eee. Starstruck
Jälkeläiset

Nellistä on mahdollista saada tilausvarsoja. Tammalla tehdään varsoja sen elämän aikana rajoitettu määrä, mikäli varsa kiinnostaa ota yhteyttä minuun sähköpostilla.

she-t/o. Poni Poninen (s. 00.00.0000) Om. Keijo Kanerva
she-t/o. Poni Poninen (s. 00.00.0000) Om. Keijo Kanerva
she-t/o. Poni Poninen (s. 00.00.0000) Om. Keijo Kanerva
she-t/o. Poni Poninen (s. 00.00.0000) Om. Keijo Kanerva


Kisakalenteri

Päiväkirja ja valmennukset

23.12.2015 päiväkirjamerkintä (Emmi)
Päivä ennen joulua! Tunnelma oli liian katossa siihen, että olisi ihan tosissaan treenattu. Päätin siis heittää ponille kärryt perään ja lähteä pienelle jouluajelulle maastoon. Nelli oli tänään hyvällä tuulella ja sain sen melko helposti tarhasta pois. Ponille kelpasi paremmin kuin hyvin mukanani tuomat porkkanat, joilla sain sen keploteltua luokseni. Tallissa puunasin ponin oikein kunnolla ja päätin vähän piristää tätä ankeaa ja kuraista joulua - koristelin ponin oikein kunnolla! Laitoin kärryjen aisat täyteen kuusiköynnöksiä, sidoin ponin harjaan pieniä kulkusia ja laitoin tietysti punaiset pintelit ja punaiset pehmusteet valjaiden alle. Lähdimme Nellin kanssa tekemään vähän pidempää lenkkiä. Härdellin pihapiiristä lähtee yksi kymmenen kilometrin lenkki, joka on koko matkan ajan rauhallista hiekkatietä. Maisemat eivät niinkään mieltäni ilahduttaneet, sillä kaikkialla oli märkää ja kuollutta. Nelli oli kuitenkin pirteällä päällä ja sai minut hymyilemään. Poni halusi jatkuvasti hölkälle ja tarjoili laukkaa. Yhden suoran pätkän annoin sen päästellä ja sieltä lensi muutama ilopukkikin. Hyvän matkan ennen tallia otin tamman kuitenkin käynnille. Nellille tuli melkoinen hiki, joten jouduin hieman pyyhkimään sitä märällä sienellä ja lopuksi laitoin sille vielä lämpimän vohveliloimen päälle, jonka kanssa tamma pääsi lämmittelemään karsinaansa. Annoin sille sinne pienen määrän heinää mutusteltavaksi. Noin tunnit kuluttua hain Nellin ja vein sen takaisin tarhaansa muiden laumatovereiden luokse. Hyvää joulun odotusta kaikille!

...